top of page

Consulta pública prèvia a la regulació del treball a distància

Actualment la regulació del teletreball a l’Estat espanyol és la que recull l’article 13 de l’Estatut dels Treballadors, que estableix un marc legal de mínims. La crisi provocada per la COVID19 s’estima que ha obligat a què al voltant d’un 40% dels llocs de treball s’hagin hagut de desenvolupar a distància, davant del 5% habitual. I tot i que les circumstàncies no han sigut les òptimes degut a la presència d’infants a casa, i que la promptitud amb què es van haver de fer els canvis ha dificultat una correcta planificació i disposició d’equipament i programaris, el cert que és la capacitat d’adaptació de les persones treballadores ha significat la superació de l’escull de la presencialitat.

Sembla que hi ha un consens generalitzat de què, a la fi, el teletreball ja forma part de l’imaginari empresarial i per tant, en major o menor mesura, es consolidarà en un futur post pandèmic. Però el consens també existeix en la necessitat de l’establiment d’un marc normatiu que reguli el treball a distància en totes les seves dimensions. Per aquest motiu des del Govern de l’Estat s’ha iniciat un procés de consulta pública prèvia a l’elaboració d’un projecte normatiu sobre la modificació i elaboració de les condicions per prestar treball per compte aliena a distància.

Projecte normatiu que haurà de proporcionar, tal i com s’explica en la motivació de la consulta esmentada, una regulació suficient que doni respostes a diverses necessitats, equilibrant l’ús del treball a distancia i els avantatges que suposen per empreses i persones treballadores, i un marc de drets que entre d’altres haurà de contemplar:

 1. El principi de voluntariat i reversibilitat.

 2. El principi d’igualtat de tracte en les condicions professionals:

 • Retribució

 • Compensació de despeses.

 • Promoció

 • Formació professional

 • Exercici de drets col·lectius

 • Temps màxims de treball i mínims de descans.

 • Distribució flexible del temps de treball.

 • Prevenció de riscos

 1. Dret a la conciliació, vetllant per la corresponsabilitat efectiva.

 2. Protecció dels drets a la privacitat.

Es poden fer aportacions a la consulta pública fins el dia 22 de juny.

foto: Alisa Anton -unsplash

Es poden fer aportacions a la consulta pública fins el dia 22 de juny.


Publicacions destacades
Encara no hi ha entrades en aquest idioma
Once posts are published, you’ll see them here.
Posts recents
Archive
Busca per tags
Encara no hi ha etiquetes.
Segueix-nos
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page